Artroskopi ve Spor Yaralanmaları

Artroskopi Nedir, Ne İşe Yarar?

Ortopedik cerrahların eklemin içerisindeki sorunları görmesi, tanı koyması ve tedavi etmesini sağlayan cerrahi işlemdir. Kelime anlamı Yunanca arthro(eklem) ve skopein(bakmak) sözcüklerinin birleşmesi ile oluşur. Artroskopi; ortopedistin eklemin büyüklüğü (diz, el bileği) ile değişmekle birlikte kurşun kalem inceliğinde bir alete yerleştirilmiş bir lens ve aydınlatma sistemi ve bunlara bağlı kamera ile televizyon ekranında, deri üzerinde açılmış küçük deliklerden eklemin içerisindeki yapıları ayrıntılı olarak görmesine yardımcı olur.

Eklem yaralanmaları ve hastalıklarına tanı koymak için öncelikle hastanın tıbbi öyküsünün alınması, fiziki muayene yapılması ve röntgen, manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı tomografi çekilmesi gerekebilir. Bunların sonunda gerekirse daha kesin olarak tanı koymak veya tedavi yapmak için artroskopi yapılabilir.

Artroskopi ile İncelenen Eklemler

Günümüzde Artroskopi ile 6 eklem incelenmektedir. Bunlar;

– Diz,
– Omuz,
– Dirsek,
– Kalça,
– El Bileği,
– Ayak Bileği

Artroskopi ile Hangi Hastalıklar Tedavi Edilmektedir?

Artroskopi ile sıklıkla tedavi edilen hastalıklar;

– Diz’de menisküs yırtıkları,
– Ön çapraz bağ yırtıkları,
– Arka çapraz bağ yırtıkları,
– Eklem içi kırıklar,
– Kıkırdak lezyonları,
– Omuzda tekrarlayan çıkıklar,
– Rotator manşet tendon yırtıkları,
– Omuz sıkışma hastalığı,
– Tüm eklemlerde zar (siynovia) hastalıkları ve eklem fareleri
– El bilek’te sinir sıkışması (karpal tünel sendromu)

Artroskopik Cerrahi Zor mudur, Nasıl Yapılır?

Artroskopik Cerrahi, kısa sürede iyileşme açısından açık ameliyattan daha kolay görülmekle birlikte, yine de hastalığın durumuna göre genel, bölgesel veya lokal anestezi uygulaması ve ameliyathane koşullarında özel alet kullanımı gerektirir. Artroskopi aletinin girebileceği şekilde cildinizde küçük bir delik (yaklaşık 1 cm) ve eklemin başka kısımlarını görebilmek ya da tedavi amaçlı başka aletler için birkaç küçük delik açılabilir.

Artroskopik Cerrahi’de Komplikasyonlar Nelerdir?

Çok az rastlanmakla birlikte (tüm artroskopik işlemlerde %1’den az) enfeksiyon, damarda kan pıhtıları, eklemde aşırı şişme ve kanama, kan damarları ve sinirlerin zedelenmesi ve aletlerde bir sorun çıkması gibi komplikasyonlarla karşılaşılabilir.

Günümüz aktif yaşamında bir çok kişi ve sporcu, sportif yaralanmalar sonucu oluşan sorunlarla karşılaşmakta. Bu rahatsızlıkların tedavisinde;

– Artroskopik Diz Ameliyatları; menisektomi veya menisküs tamiri, artroskopik ön çapraz bağ, arka çapraz bağ, iç-dış yan bağ ve kombine bağ yaralanmalarında rekonstrüksiyon ameliyatları, patellofemoral eklem yaralanmaları, kıkırdak yaralanmalarında, artroskopik mikrofraktür, nanofraktür, kıkırdak tamiri biyolojik tedavi yöntemleri de dahil (PRP, kök hücre nakli)

– Artroskopik Omuz Ameliyatları omuz çıkığında; artroskopik bankart tamiri, subakromiyal sıkışma sendromu, omuz eklem osteoartriti, labral yırtık eksizyonu-tamiri, kıkırdak ameliyatları ve rotator cuff tamiri, donuk omuz tedavisi, akromioklavikular eklem patolojilerinin tedavisi ve tüm bu hastalıkların başarısız sonuçlanmış sonuçlarının revizyonu yer almaktadır.

DİKKAT! Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İLETİŞİM

    Adınız (zorunlu)

    Epostanız (zorunlu)

    Konu

    İletiniz (zorunlu)

    Güvenlik Sözcüğü (zorunlu)

    captcha