Kalça ve Diz’de Eklem Sertliği, Kireçlenme ve Protez Ameliyatları-2

Biyolojik yöntemler özelllikle daha çok 40-60 yaş gibi orta yaş grubu ve altındaki hastalar hitap etmektedir. KALÇA VE DİZDE EKLEM SERTLİĞİ,KİREÇLENME ( ARTROZ )
VE PROTEZ AMELİYATLARI TEDAVİ BÜLTENİ 2
BİYOLOJİK TEDAVİLER(PRP,KÖK HÜCRE)

Biyolojik yöntemler özellikle daha çok 40-60 yaş gibi orta yaş grubu ve altındaki hastalar hitap etmektedir. Bu yaş grubunda oluşan kıkırdak hasarının kendini yenileme şansı yoktur. Bu tedaviler kanımızda bulunan tamir yeteneği olan hücreleri izole edip ,sorun olan ekleme transfer yapılarak; bu hücreler ve serumun içindeki iyileşme faktörlerini kullanarak iyileşmeye katkıda bulunacaktır. İkinci bir amaçsa ilerleyen artrozu yavaşlatmak protez ameliyatına gidecek süreci yavaşlatmaktır.

PRP

Bu tedavi hastanın kanı alınıp, iyileştirme ve büyüme faktörlerini içeren hücre ve serumun santrfüj yoluyla konsantre edilip tekrar eklem içine verilmesidir. Burada amaç, aktif ve canlı olan hücreler vasıtasıyla iyileşmeye biraz katkıda bulunmak ve protez ameliyatı gidiş sürecini yavaşlatmaktır.

Bu tedavi bu konuda bir uzman doktor tarafından yapılmalıdır. Konsantre steril bir şekilde, özellikle en az tip 2 sertifikası olan sistemler kullanılmalı, ekleme uygun noktalardan yapılmalıdır. Bu çok önemlidir olası bir eklem içi enfeksiyon ciddi eklem sorunlarına neden olmaktadır.

Tedavi öncesi 1 gün önce ve 1 gün sonra hasta günlük tuvalet vb. gibi aktiviteler hariç çok ayakta kalmamalıdır. Bu hastalar bir çok ilaç kullanmaktadırlar. Bu ilaçlar hücre aktivitesini etkileyeceği için özellikle antienflamatuarlar bir gün önce kesilmeli sadece parasetamol gibi ağrı kesiciler kullanılmalıdır.

Prp tedavisi 1 hafta 10 gün arayla 3 seans veya 1 ay ara ile 3 seans uygulama ile genellikle yapılmaktadır. Bu tedavi 6 ay – 1 yıl ara ile hastanın kliniğine göre tekrarlanmalıdır. Kuşkusuz diğer önlemler kilo verme , diz çevresi kasları çalıştırma , yere çömelme sert zeminde yürüyüşlerden kaçınılmalıdır.

KÖK HÜCRE NAKLİ

Son yıllarda bir çok merkezde yapılmaya başlayan ve popüler olmaya başlayan, aslında biyolojik tedavilerde önümüzdeki yıllarda daha da çok gündemde olacak tedavidir. Aslında bu hücreler tıbbi iyileşmeyi sağlayacak o dokuya has gerçek kök hücreler değildir, aslında başkalaşmamış kök hücrelerdir. Bu çözüme kavuştuğu zaman biyolojik tedaviler diğer tedavilerin asıl yerini alacaktır.

Tedavide aslında vücudumuzda olan ve daha çok genç yaşlarda sayıları ve fonksiyonları azalan yeni hücreler üretme yetisi olan aslında hücrelerin başlangıcı olan kök hücreleri vücudun çeşitli yerlerinde alınan örneklerden izole edilip tekrar problemli olan eklemlere tamiri için enjekte edilmesidir.

Bu yöntemlerde birincisi leğen kemiğinden lokal anestezi ile bu hücrelerin yoğun olduğu yerden bir miktar alınıp ,bu bölgede yeterince örnek almak kısıtlı olduğundan ve ameliyat sonrası ağrı nedeniyle, genellikle daha popüler olan karın yağından yeterince alınan örnekleri özel cihazlarla ana hücreleri izole edip tekrar eklem içine verilmektedir. Bu hücreler özellikle yaşı daha genç olan hastalarda daha iyi sonuç vermektedir. Etkiyi artırmak için 2 ayrı seans PRP de yapılmasını öneren ekoller mevcuttur.

Hastaların takibi Prp gibi . Bu tedavi 6 ay – 1 yıl ara ile hastanın kliniğine göre tekrarlanmalıdır. Kuşkusuz diğer genel önlemler kilo verme , diz çevresi kasları çalıştırma , yere çömelme sert zeminde yürüyüşlerden kaçınılmalıdır. Doktorunuzun önerdiği diğer tedavilere devam edilmelidir; bu uygulamalar biyolojik olarak iyileşmeye destek ve proteze gidişi yavaşlatma için önemli adımlardır.

SAĞLICAKLA KALIN

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı, Ankara
Prof. Dr. Bülent Bektaşer

DİKKAT! Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.


”Eklemlerde Kireçlenme Tedavisinde Biyolojik Yöntemler; PRP, Kök Hücre Nakli” hakkında merak ettiklerinizi Koru Ankara Hastanesi Ortopedi Uzmanı Prof.Dr. Süleyman Bülent BEKTAŞER Facebook canlı yayında Esma ÖZAKIN’ın sorularıyla yanıtladı.

LÜTFEN DİKKAT! Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.